Witarianizm nawiązuje do diety, którą posilali się nasi dawni przodkowie, jeszcze przed wynalezieniem ognia i rozpoczęcia obróbki pokarmu. Jest oparta na założeniu, że żaden gatunek na Ziemi nie obrabia termicznie swojego pożywienia, dlatego ludzie również nie powinni tego robić. 

Witarianizm jest dietą, która opiera się na jedzeniu jedynie pokarmów surowych, niepoddanych obróbce termicznej oraz nisko przetworzonych, naturalnych produktów. Wywodzi się z nurtu myślowego, który opiera się na założeniu, że gatunek ludzki nie potrzebuje obrabiać termicznie swojego pożywienia, jeśli żaden inny gatunek na Ziemi tego nie robi. Przedstawiciele innych gatunków nie chorują tak, jak ludzie, nie dochodzi u nich do rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, cukrzyca, nadciśnienie czy choroby układu krążenia. Chorują jedynie zwierzęta domowe, które karmione są podobnym pokarmem, jaki spożywają ludzie — wysoko przetworzonym, a zmiana diety na jak najbardziej zbliżoną do naturalnej, pomaga w zwalczaniu wielu chorób u domowych pupili.

Witarianizm — produkty dozwolone i ich właściwości 

Produkty surowe posiadają wiele cennych witamin oraz składników biologicznie czynnych, które wzmacniają organizm i dodatkowo nie powodują jego zatrucia.

Produktami, które spożywają witarianie, to między innymi surowe owoce oraz warzywa, zarówno świeże, jak i suszone, a także różnorodne rośliny liściaste, strączki, zioła i kiełki. Do diety zaliczają się również jadalne grzyby, wodorosty, pokarmy fermentowane (w tym kiszonki), nasiona, pestki, orzeszki oraz tłoczone na zimno i nierafinowane tłuszcze. Dozwolone jest również spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, ale niezwiązane ze spożywaniem mięsa czy piciem mleka. Takimi produktami są między innymi miód, pyłek pszczeli czy pierzga. Spożywanie mięsa, ryb, jajek czy nabiału przy tej diecie nie jest zalecane, nie tylko ze względów ideologicznych (witarianizm zakłada, że takie produkty nie są przeznaczone do spożycia dla ludzi ze względu na specyficzną budowę ciała człowieka, w tym układu pokarmowego), ale również ze względu na zwiększone ryzyko zatrucia czy zakażenia się chorobami bakteryjnymi lub pasożytniczymi.

Żywność, która nie jest poddana działaniu wysokiej temperatury, zachowuje wszystkie właściwości odżywcze, energetyczne i lecznicze. Znajdują się w niej między innymi enzymy, witaminy, cenne minerały i składniki aktywne, które podczas obróbki termicznej ulegają degradacji. Produkty surowe bardzo szybko ulegają trawieniu, przez co nie zalegają w jelitach. Witarianizm odżywia i odkwasza organizm, dodatkowo go nawadnia i przyspiesza regenerację. Eliminuje również szkodliwe produkty smażone, grillowane, wędzone czy pieczone.

Głosy sprzeciwu przeciw witarianizmowi 

Witarianizm jest stylem życia, który wyznaje tysiące, jak nie miliony osób na Ziemi. Dieta ta spotkała się również z wieloma głosami krytyki. Uczeni wysnuwają tezę, że jedzenie gotowanego pokarmu jest w dzisiejszych czasach dla człowieka naturalniejsze, niż jedzenie produktów na surowo. Głównie z powodu ewolucji i dostosowania się do nowej diety układu pokarmowego przez wiele tysięcy lat. Dodatkową wadą jest zmniejszenie gęstości kości i osłabienie zębów przez brak pobierania odpowiedniej dawki wapnia oraz białka, a także z zaburzenia cyklu miesiączkowego. Witarianizm musi być dobrze zrównoważony, by nie doszło do anemii i wycieńczenia organizmu ze względu na brak substancji odżywczych, które pochodzą z produktów odzwierzęcych, takich jak nabiał czy mięso.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here