Otworzenie własnej kawiarni wydaje się wyjątkowo wdzięcznym biznesem. Po pierwsze własna kawiarnia jest dla wielu osób pewnego rodzaju spełnieniem marzeń po drugie, jest to biznes, który może dawać dobry zwrot z inwestycji. Zanim jednak staniemy się właścicielami dobrze prosperującej kawiarni trzeba od czegoś zacząć. W tym artykule lekko przybliżymy na co musi zwrócić uwagę osoba planująca otwarcie kawiarni.
Mówiąc krótko, najważniejszy dla początkującego przedsiębiorcy jest dobry plan. Bardzo istotne jest zadbanie o wiele aspektów prowadzenia kawiarni możliwe szczegółowo. Ważny jest również plan B, a nawet..C! Planując różne aspekty prowadzenia biznesu jeszcze przed wystartowaniem zmniejszamy ryzyko ewentualnego niepowodzenia. Co ciekawe większość biznesów gastronomicznych upada już w pierwszym roku. Wniosek z tego jest taki, że ryzyko niepowodzenia jest całkiem duże i realne.
Jakie są przyczyny upadku kawiarni?
- Doświadczenie
Nie da się ukryć, że doświadczenie w określonej branży jest bardzo ważne. Jeśli nie masz doświadczenia w gastronomii to musisz wiedzieć, że odpowiedni know-how i wyczucie pewnych charakterystycznych elementów dla tej branży jest bardzo istotne. Jeśli jednak brakuje Ci obycia w branży nie musisz się poddawać, gdyż gastronomia to biznes, którego da się w miarę szybko nauczyć. Najważniejsze jest trafne wyciąganie wniosków.
- Lokalizacja
Jeśli jest jakiś ranking biznesów, w których kluczową rolę odgrywa lokalizacja to z pewnością gastronomia jest bardzo wysoko. Wybranie dobrze zlokalizowanego lokalu jest jednym z najważniejszych wyzwań stojących przed osobą otwierającą nową kawiarnię.
- Zaangażowanie
Kawiarnia to nie jest biznes, który jest kolokwialnie mówiąc “samograjem”. Tutaj bardzo ważne jest zaangażowanie właściciela. Może nie trzeba samodzielnie parzyć kawy lub dbać o czystość stolików. Jednak ustalenie strategii promocyjnej oraz pielęgnowanie kontaktów z dostawcami to przykłady zadań, które wymagają aktywnego udziału.
- Budżet
Mała kawiarnia a tym bardziej ciut większa wymaga nakładów inwestycyjnych. Trzeba inwestować zarówno w środki trwałe w postaci stolików, krzeseł, ekspresu do kawy jak i w obszary niematerialne takie jak marketing. To wszystko wymaga dobrego zarządzania budżetem co niekiedy po prostu przerasta inwestora.
Podsumowanie
Podsumowując, spróbujmy odpowiedzieć krótko i zwięźle na pytanie – jak otworzyć własną kawiarnię? Mówiąc krótko, otwarcie kawiarni powinno być poprzedzone dobrym planem i przemyślaną strategią. Ustrzeżenie się błędów wymienionych w tym artykule jest trudne, ale nie jest nie możliwe.