Temperatura na dworze stale rośnie. Coraz częściej sięgamy po wodę. Jednak, apetyt na słodycze nas nie omija. Jakie ciasta nadają się na letnie przyjęcia? Po które wypieki goście będą sięgać najchętniej? Oto kilka rad na temat ciast na lato. 

Składniki ciast godne polecenia 

Kiedy najdzie nas ochota na letnią słodycz warto przygotowywać ciasta dostosowane do pór roku. Kiedy na dworze wzrasta temperatura jemy zdecydowanie mniej. Zamiast ciężkich mięs sięgamy chętniej po warzywa.

Podobnie sprawa ma się z owocami. Podczas lata ciasta https://slodkiepasje.pl/gallery/ciasta/ z dodatkiem owoców schodzą jak świeże bułeczki. Gdy tylko pojawi się sezon sięgajmy po maliny, porzeczki, jagody czy agrest. Na ich bazie możemy tworzyć wspaniałe ciasta. Oczywiście nic nie szkodzi na przeszkodzie, żeby sięgać po owoce egzotyczne tj. mango, granat czy ananasy.

Podczas przygotowania ciast na lato warto korzystać z galaretek owocowych. To najlepszy składnik, każdego ciasta. Nie ma takiej osoby, która nie lubi galaretek. Są słodkie, lekkie oraz orzeźwiające. Ich jedzenie sprawia przyjemność. Dlatego ciasta na bazie galaretek są strzałem w dziesiątkę. Warto dodać, że przygotowanie ciasta jest niezwykle proste. Galaretka nie wymaga pieczenia. Z galaretki nie zrobi się zakalec. Wychodzą zawsze i nie wymagają dużo pracy. Po zalaniu wodą galaretka automatycznie stygnie. Doskonale łączy się z owocami oraz innymi składnikami ciasta np. masami.

Trzecim najważniejszym składnikiem do przygotowania lekkiego ciasta na lato jest bita śmietana. Do składnik najbardziej ceniony przez wszystkich łasuchów. Bita śmietana smakuje zawsze. Nie wymaga użycia dużej ilości sprzętu oraz składników. Trzepaczka mikser albo blender z końcówką w zupełności wystarczą. Bita śmietana doskonale pasuje do innych składników ciast tj. galaretka, owoce czy biszkopt.

Ostatnim składnikiem na letnie ciasta jest biszkopt. To lekkie ciasto na bazie jajek oraz mąki pszennej. Biszkopt można dowolnie modyfikować dodając kakao, migdały czy orzechy. Ciasto wymaga pieczenia, jednak połączenie biszkoptu i z galaretką, bitą śmietaną czy owocami jest tego warte. Alternatywą dla ciasta biszkoptowego jest ciasto kruche. Robi się go wyłącznie z 3 składników: mąki, cukru oraz masła. W przypadku ciasta kruchego pod letnie wypieki warto zdecydować na cienkie spody pod tartę.

Przykładowe wypieki na lato 

Do najbardziej popularnych ciast dla początkujących jest galaretkowiec. W zależności do przepisu możemy zdecydować się na ciasta składające się od 1 do nawet kilkunastu warstw. Galaretkowiec do przykład ciasta nie wymagającego pieczenia. Jest tanie w przygotowaniu. Aby nieco urozmaicić ciasto do płynnej galaretki dodaje się owoce, jogurt albo bitą śmietanę.

Innym rodzajem ciast są tzw. serniki na zimno. To kolejny przykład ciasta, które w pewnym sensie nie wymagają pieczenia. Za ich podstawę służy najczęściej warstwa biszkoptu albo ciasta kruchego. Pod podstawą dodaje się galaretkę, bitą śmietanę albo mus owocowy. Sernik może składać się od 2 do 3 warstw. Całość można dodatkowo udekorować owocami oraz bitą śmietaną.