W każdym przedsiębiorstwie przetwórstwa mięsnego niezbędne jest posiadanie maszyn, które poprzez swoje zastosowanie sprawią, że jedzenie, które ostatecznie ląduje na talerzu konsumenta – jest zdrowe i smaczne.

Jednymi z takich niezbędnych urządzeń są masownice próżnioweJak sama nazwa wskazuje maszyny tego typu mają za zadanie masować duże kawałki mięsa, odpowiednio je uformować i uplastycznić, a dzięki temu mięso będzie bardziej podatne na dalsze obróbki kulinarne. Masownica umożliwia uformowanie idealnie gładkich kawałków mięsa, a to dzięki temu, że urządzenie to nie posiada wszelkiego rodzaju zgłębień i nierówności. Ponadto wykonane jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Tym samym nie ma tendencji do korozji i gwarantuje wysoką trwałość maszyny. Dodatkowym atutem jest bezpieczeństwo stosowania tego typu surowca, gdyż nie pochłania on zapachów i jest proste w utrzymaniu czystości.

Masownice masarskie (synonim próżniowych) posiadają dodatkowo szereg innowacyjnych możliwości. Peklowanie mięs i wszelkiego rodzaju wędzonek nigdy nie było tak proste. Wystarczy przygotować odpowiedniej wielkości kawałek mięsa, ustawić odpowiednie parametry peklowania, czyli czas i intensywność, a otrzymamy idealnie gładkie kawałki mięsa.

Marka Niro-tech wychodząc na przeciw oczekiwaniom klientów stworzyła wiele rodzajów masownic o różnej wielkości i jednostce mocowej ( od 200 aż do 1200 V). Wszystko po to, żeby każdy przetwórca masarni mógł dostosować wielkość urządzenia do swoich potrzeb i ilości przerobowej. Ponadto Nitro-tech biorąc pod uwagę, że każdy rodzaj mięsa jest inny w obróbce, proponuje klientowi masownice, które nie tylko wytworzą idealnie gładkie mięso i wędliny, ale także w trosce o zdrowie i zadowolenie przyszłych konsumentów, produkuje maszyny w których każdy rodzaj mięsa ma możliwość obrabiać się w odpowiednim dla swojego typu – czasie i tempie.

Połączenie prostej w budowie bez wszelkiego rodzaju zakamarków maszyny z jakością stali, z której jest wykonana – jest idealnym rozwiązaniem, które warto zastosować w zakładach przetwórstwa mięsnego.