Włoska marka Lavazza z roku na rok opanowuje rynek kawowy w Polsce. Z chęcią korzystają z niej nie tylko bariści, ale również miłośnicy picia kawy w domowym zaciszu. Kawa Lavazza to włoski standard, tworzony z pasją od ponad 100 lat. 

Krótka historia Lavazzy

Nazwa marki Lavazza to nazwisko włoskiego przedsiębiorcy, który w 1895 roku w Turynie rozpoczął prowadzenie kawowego biznesu. Co istotne, biznes jest wciąż prowadzony przez potomków założyciela. Według statystyk Lavazza jest aktualnie na 7. miejscu na świecie wśród producentów kawy, a we Włoszech obejmuje niemal połowę rynku. Za jeden ze swoich głównych atutów i innowacji, firma uważa łączenie kaw z różnych obszarów świata, otrzymując niepowtarzalne właściwości produktu. Od wielu lat marka zwraca szczególną uwagę, wspiera i prowadzi projekty mające na celu poprawę warunków pracy na plantacjach kawowych. Posiada także własną szkołę – Centrum Szkoleniowe Lavazza.

Kawa Lavazza – rodzaje

Ziarna Lavazzy pochodzą z wielu obszarów świata. To m. in. Brazylia, Kolumbia, Gwatemala, Stany Zjednoczone czy Indonezja. Najpopularniejsze produkty to:

  • Lavazza Qualita Oro – jej ziarna pochodzą z Ameryki Środkowej i Afryki, w 100% arabika. Stąd bierze się jej doskonały, wręcz uzależniający smak, charakteryzujący się delikatną kwasowością i średnim poziomem słodyczy, stawiający wysoko poprzeczkę wobec innych kawowych marek. Średnio palona kawa o stosunkowo niskiej zawartości kofeiny doskonale sprawdza się jako towarzyszący codziennym czynnościom i spotkaniom, aromatyczny napój. Dobrze smakuje jako espresso i americano, a także w towarzystwie mleka – latte czy cappuccino;
  • Lavazza Crema e Aroma – kawa o wyższej zawartości kofeiny niż jej poprzedniczka ze względu na mieszankę 50% robusta/50% arabica, o bardziej intensywnym, ale wciąż średnim smaku, mocnej goryczce i gęstej cremie. Doskonały sposób na pobudzenie o poranku;
  • Lavazza Qualita Rossa – kawa z przewagą robusty (60%), o wysokiej zawartości kofeiny, ale delikatnej goryczce i nucie czekoladowej. Ziarna pochodzą z Brazylii i Afryki;
  • Lavazza Gran Espresso – mieszanka amerykańskiej arabicy 60% i afrykańskiej robusty, uzyskanej metodą płukania. Wysoka zawartość kofeiny i niewielka gorycz doskonale sprawdza się w espresso, ale również w innych kawowych specjałach;
  • Lavazza Gusta Pieno – to produkt dla miłośników intensywnej, mocnej kawy lub szukających odpowiedniej bazy pod aromatyczne latte. 80% robusty i 20% arabicy wpływa na mocną gorycz i smak, a także gęstą cremę.

Metody parzenia

Kawa Lavazza sprzedawana w formie ziarnistej to produkt uniwersalny, umożliwiający przygotowanie kawy w ekspresach automatycznych, kolbowych, przelewowych, a także nadający się do french pressu, kawiarki czy parzenia tradycyjnego.